Home

Koja je danas slava

Slava potiče iz kulta predaka, jednog od najvažnijih praslovenskih kultova. Naime, stari Sloveni su, Srbi posebno, veoma držali do porodice i odnosa prema precima. Slava je tada (a i danas) upravo održavala vezu sa precima i poreklom. Slavljenjem, porodice su prenosile kulturno nasleđe sa pokoljenja na pokoljenje i čuvale svest o. Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo. Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište. Danas je Srđevdan, slava koja se najviše slavi u Pribiniću kod Teslića. Slava se obilježava 20. oktobra, odnosno 7. po julijanskom kalendaru, sa obaveznim paljenjem slavske svijeće i spravljanjem slavskog kolača. Kolač se nosi rano izjutra u crkvu, gde sveštenik sa domaćinom nakon obreda lomi kolač. Srđevdan pripada slavama za koje. Danas je jedna od najređih krsnih slava u Srbiji.

Slava danas i nekada. Slave su porodični praznik, moglo bi se reći, praznovanje jedinstva porodice preko obeležavanja dana sveca. Vekovima pre, uz religijske obrede i ceremoniju koje su manifestne radnje, latentno se održavala kohezija i podizao moral porodice u teškim vremenima (dugi ratovi, turska i austrougarska vladavina) i time omogućavao njen opstanak. U situaciji u kojoj je gradnja crkava bila teška i skupa, a nekad i zabranjivana, i kad je sveštenstva bilo nedovoljno. Slava je jedan od najvažnijih dana u kući svakog pravoslavca, zato treba da znamo kad je koja slava, ali i ostale običaje. Pročitajte u nastavku spisak poznatijih slava koje se proslavljaju u Srbiji. Kalendar srih slava u godini Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.. Slavi se i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica. U Srbiji ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: Ide Luka, eto vuka. Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: Sveti Luka, sneg do kuka.

Slava — Vikipedija, slobodna enciklopedij

 1. Krsna slava ili slava je sri pravoslavni običaj slavljenja obiteljskog sveca (nešto kao imendan koji se slavi kod kuće). Ovaj običaj se najviše povezuje sa Srbima, koji smatraju slavu jednom od specifičnosti svoje kulture, iako slave postoje (mada nisu identične sa srog slavom) i u Makedoniji, u Bugarskoj samo oko Timoka.Slava se susreće i kod katolika u Boki Kotorskoj, Konavlima.
 2. Sra pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Foto: Wikipedia / Wikipedia. Sveti Nikola. Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava SPC
 3. uta. Slava se obilježava 20. oktobra, odnosno 7. po julijanskom kalendaru, sa obaveznim paljenjem slavske svijeće i spravljanjem slavskog kolača. Kolač se nosi rano izjutra u crkvu, gde sveštenik sa domaćinom nakon obreda lomi kolač. Srđevdan pripada slavama za koje se priprema mrsna hrana.
 4. Danas je krsna slava Sveti Alimpije! Narodno verovanje kaže da danas nikako ne smete da radite ove stvari! Narodno verovanje kaže da danas nikako ne smete da radite ove stvari! 09.12.2018. • 07:32 Sri oval na tri načina: Evo kako da aranžirate slavski mezetluk
 5. Danas je slava Sveti Mrata: Običaj koji donosi blagostanje celoj porodici. Od. Stvar ukusa - November 24, 2020. 1437. 0. Facebook. Twitter. Google+. Pinterest. WhatsApp . Foto: Printscreen youtube. Sra pravoslavna crkva i vernici 24. novembra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog. Mnoge porodice u Srbiji slave ovaj dan kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan, jer se ovaj.
 6. Danas je Sveti Nikola, najčešća slava u Srba. Srećna slava svima koji slave! 19. December 2020. Sra pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Nikoli Čudotvorca, najčešću krsnu slavu u našem narodu. Sveti Nikola smatra se jednim od najznačajnijih hrišćanskih svetitelja i važi za zaštitnika ribara, moreplovaca, putnika Svima koji slave Svetog Nikolu srećna slava. Sveti.
 7. uo. Slavi se i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika.
SREĆNA SLAVA: Danas je SVETI JOVAN!

DANAS JE NAJREĐA KRSNA SLAVA U SRBIJI: Na Lesendrovdan valja popiti malo rakijice! Društvo 12.09.2015. 15:35h 19.05.2017. 22:32h. Na praznik Aleksandra Nevskog gost koji uđe u kuću podiže čašu i govori: Ko slavu slavi i podiže, njega slava i ljudi pazili, slavio za mnoga ljeta i godina, sve bolje, punije i zadovoljnije! BEOGRAD - Danas je praznik Aleksandra Nevskog - Lesendrovdan, a. Sveti Nikola je najčešća krsna slava. Sra pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine. taj svetitelj preminuo. Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su. njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada. pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana. Preteče, koja je ubrzo postala stecište.

Danas je Sveti Nikola, ili Nikoljdan i to je najzastupljenija slava u Srbiji. Danas je Sveti Nikola, ili Nikoljdan i to je najzastupljenija slava u Srbiji. Sveti Nikola se smatra zaštitnikom dece, učenih ljudi, trgovaca, moreplovaca i putnika » Danas je Nikoljdan: Svetog Nikolu poštuju i pravoslavci i katolici, a evo zašto ga slavi najviše Srba! Kurir pre 12 sati. Danas je Sveti. Sveti Nikola je slava koja je najzastupljenija među pravoslavnim vernicima. Oni koji je ne slave, verovatno idu u goste onima koji slave. A zašto je dat primat u čast ovom svecu? U vreme SFRJ, poznato je da nije poželjno priređivati poščast svecima. Nije se zbog toga išlo na Goli otok, ali se vrlo lako gubio [

DANAS JE SVETI NIKOLA, VELIKA SRPSKA SLAVA! Na današnji

Danas je Sveti Nikola! Srećna slava! 0 December 19, 2019 10:27 am Uber Pets omogućava vašim ljubimcima da vam se pridruže u vožnji! Isplata $300 federalne pomoći za neke države počinje ove sedmice, evo kada stiže u Ilinois. Sve što treba da znate o novim rokovima za povraćaj poreza. Sra pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih. BEOGRAD - Danas je moja krsna slava Sveti apostol i jevanđelista Luka. Sa ponosom je slavim od 1995. godine. Proslavljati krsnu slavu znači molitveno se sećati svetitelja kojeg su naši preci uzeli kao svog patrona, zaštitnika porodice, prezimena i plemena. U teška vremena kada nismo imali hramove, imali smo krsnu slavu, kroz koju smo nastavili i sačuvali i održali svoju veru i svoju. Slava okuplja celu porodicu, po želji i prijatelje, a u srom narodu ustaljen je običaj da se na slavu ne zove - već svako ko dođe tog dana u kuću koja obeležava svog sveca, trebalo bi da bude ugošćen u skladu sa mogućnostima porodice Koja je danas slava SREĆNA SLAVA Danas je Sveti Nikola - Blic . uo. Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su. njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada. pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana. Preteče, koja je ubrzo postala stecište. PRIJE 20 godina na današnji dan počelo je emitiranje serije koja je do danas mnogima ostala. PRIJE 20 godina na današnji dan počelo je emitiranje serije koja je do danas mnogima ostala jedna od najomiljenijih humorističnih dramskih serija, Gilmoreice. Gilmoreice su se emitirale kroz sedam sezona u razdoblju od 2000. do 2007. godine. Autorica serije je Amy Sherman-Palladino, a glavne uloge igraju Lauren Graham i Alexis Bledel. Priča se fokusira na odnos između mlade majke Lorelai.

SREĆNA SLAVA! Danas je Sveti Nikola – Priboj Online

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo. Slavi se i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava SPC. Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Sre pravoslavne crkve. Kako Sveti Nikola pada u vreme (tačno na polovini) velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu. Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra. Prema predanju, kada je slava, ne gleda se da li je svetac živ ili mrtav, jer se na dan slave žito osveštava za pokojne pretke porodice, a ne za sveca. Sa druge strane, Bog ne pravi razliku između živog ili mrtvog sveca, jer nas je veronauka naučila da kada čovek premine, njegova duša nastavi da živi, tako da su pred Bogom svi živi

Krsna slava se vekovima u srom narodu prenosi sa oca na sina i tako se, eto, sačuvala do danas. Da bi se taj običaj ispravno sprovodio, Sveti arhijerejski sabor je, 1985. godine, doneo i jednu odluku, koja pojašnjava tu važnu instituciju 16. novembar, SLAVA ĐURĐIC: Gledajte u nebo i slavite Sv. Georgija! Vernicima iz SPC danas nije crveno slovo ali je svakako veliki praznik. Sveti velikomučenik Georgije svojim podvižništvom zaslužio je i drugi pomen - pa se danas obeležava Đurđic, u slavu prenosa moštiju sveca u novi hram Slava (kyrillisch Слава; von serb. slaviti feiern) ist ein serbisch orthodoxes Familienfest, das zu Ehren des Familien-Schutzheiligen gefeiert wird. Dieser Brauch wird vor allem in Serbien gefeiert und gilt dort als wichtiger Teil der Kultur. Ebenfalls begangen wird dieses Fest von Serben in Montenegro, in der Republik Mazedonien, in Teilen von Bulgarien und Bosnien und Herzegowina. Slava (etimologija ove reči najverovatnije vodi do sanskrita i reči šrava koja, nešto izmenjena u izvedenim slovenskim jezicima, tako i srom, poprima današnji oblik), poznata još i kao krsna slava, krsno ime, sveti, je prastari narodni običaj proslave domaćeg zaštitnika i davaoca kod paganskog čoveka.Među Slovenima, najbolje se održala kod Srba Krsna slava se u Srbiji prenosi sa oca na sina vekovima unazad, a ta tradicija se zadržala do današnjeg dana. Da bi se taj običaj ispravno sprovodio, Sveti arhijerejski sabor je, 1985. godine, doneo i jednu odluku, koja pojašnjava tu važnu instituciju

Koja je danas slava u srbiji pravoslavac - crkveni

Danas je Sveti Nikola, ili Nikoljdan i to je najzastupljenija slava u Srbiji. Sveti Nikola (Nikolaj Mirlikijski), čudotvorac, rođen je u maloazijskom gradu Patara, u današnjoj Turskoj. Umro je 19. (6) decembra 345 SREĆNA SLAVA! Danas je Sveti Nikola 12-19-2020 2020-12-19T00:03:01+01:00. Sra pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu, a ovaj praznik se u narodu naziva i Nikoljdan. Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, na pribriježiju Sredozemnog mora, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana. Kada je odrastao i izučio škole, po njegovoj želji. Protojerej Sabornog hrama u Nišu Miodrag Pavlović kaže da pravoslavci znaju da je ovo strogo posna slava i da nema mrsa tog dana. Praznovanje Svetog Nikole poznato je ne samo kod nas, već i kod katolika. Njegove mošti nalaze se u Bariju, u Italiji. Ono što je važno za sve koji slave da se ne ogriješe i omrse. Toga dana trpeza je posna. DANAS JE SLAVA I PORODICI RAŽNATOVIĆ! Domaćin Veljko se OBRATIO svim PRAVOSLAVCIMA ovim rečima! (FOTO) Veljko Ražnatović danas slavi Svetog Nikolu, o čemu je obavestio i pratioce na društvenim mrežama. Objavljeno: 19.12.2020. 12:55h. 53; Veljko je odlučio da svima pošalje snažnu poruku na Instagramu uz ikonu sveca: foto: Printscreen Instagram Srećan vam Sveti Nikola, braćo.

Nije lako odgovoriti na pitanje koliko košta slava u Srbiji, jer je ne obeležavaju sve porodice isto. Neki slave slavu tri dana, neki samo jedan. Postoje porodice koje u jednom danu prime više gostiju nego neke za dva dana, tako da je sve individualno. Isto tako, određene domaćice dosta toga kupe, tj. ne prave same, što i više košta. Ali, možemo izvući neki prosek. Prema iskustvu iz. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema starom Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i jedna je od najčešćih srih slava. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč niki znači pobeda, a laos znači narod, vernici

SLAVA DANAS - najlepši praznik porodice ISKON mod

Kad je koja slava: Kalendar srih slava, po datumima

Sahranjen je u sabornoj crkvi u Miru, a kada su Turci u 11. vijeku osvojili taj grad, hrišćani su mošti Svetog Nikole 1096. godine prenijeli u Bari, gdje se nalaze i danas. Nikoljdan je, uz Јovanjdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba Danas je Ivanjdan - Slava Bačke Palanke. 07/07/2020. 8165. Facebook. Twitter. Email. Print. Viber . Foto: Nikola Šegan. Sra pravoslavna crkva i njeni vernici i svi građani Bačke Palanke danas obeležavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja - Ivanjdan. Jovan se naziva Krstiteljem, jer je u reci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista, kao i Pretečom, jer je. Slava okuplja celu porodicu, po želji i prijatelje, a u srom narodu ustaljen je običaj da se na slavu ne zove - već svako ko dođe tog dana u kuću koja obeležava svog sveca, trebalo bi da bude ugošćen u skladu sa mogućnostima porodice. TRADICIJA STARA 613 GODINA: Patrijarh na čelu spasovdanske litije u Beograd Poštujemo Vašu privatnost. Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni

Danas se u mnogim domovima poznatih ličnosti sa naše javne scene slavi krsna slava - Aranđelovdan. Poznati proslavljaju Aranđelovdan ove godine nešto drugačije nego do sada. Pesme, brojnih gostiju i smeha do kasno u noć neće biti, jer su zbog pandemije korona virusa na snazi nove mere Vlade Srbije, koje zabranjuju okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru Bradley Cooper danas slavi 46. rođendan: Nećete vjerovati koja mu je uloga bila najteža u životu U jednom je intervjuu otkrio kako mu se želja da jednog dana postane glumac javila kada je kao mali s ocem gledao film Davida Lyncha 'Čovjek-slon'. Kao tinejdžer bio je podosta problematičan pa je s 15 godina čak bio uhićen zbog alkoholiziranja. Ne konzumira alkohol od 2004. godine. Srećna slava! Danas je Đurđevdan. Od. Naissus Info-05/05/2018. Đurđevdan. Total: Facebook; 0 Twitter; 0 Viber; 0 Facebook Messenger; Krsna slava mnogih pravoslavnih Srba, Đurđevdan, proslavlja se 6. maja, odnosno 23. aprila po starom kalendaru. Njime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa, koji je rođen krajem trećeg veka nove ere, u bogatoj hrišćanskoj porodici. Najlepšu i. 'Slava je iluzija sama po sebi, a u Hrvatskoj je stvarno smiješna pojava. Da sam u bilo kojoj drugoj zemlji Europe i svijeta snimila ove serije, živjela bih mirno do kraja života. Kod nas to znači da možeš živjeti mirno a da ne gledaš koliko nešto košta u dućanu, i možeš si priuštiti pokoje putovanje, no to je to. Volim ljude, i ne smetaju me prepoznavanja i dobacivanja na cesti. Danas je Đurđevdan-srećna slava! 6 Maja, 2019. Urednik. Sra pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Praznik Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika.

SVETI NIKOLA - DAN VELIKIH ČUDA: Danas je najveća sra

Kako je 5 investitora odbilo firmu koja danas vredi 100 milijardi dolara. Retko ko bi poverovao da je jedan gigant poput Airbnb nailazio na odbijanja i neprepoznavanja potencijala. Ipak i to se desilo. Dakle, imajte u vidu da investitori nisu najbolji pokazatelj vrednosti. Vukašin Stojkov 14/12/2020 Napomena: Tekst je prvobitno objavljen u julu 2015. godine, kada je kompanija vredela 24. Prenošena sa generacije na generaciju, krsna slava je danas okosnica porekla i identiteta, kroz koju se godinama čuvaju vera i tradicija. Da je krsna slava najkarakterističnija osobina duhovnog i porodičnog života Srba, pokazuju i mnogobrojne porodice koje napuste Srbiju, a nastave da praktikuju ovaj običaj negde u svetu. Jedna od njih je i porodica Marković, koja se u Kanadu. Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice - slava manastira Hilandar. U Centar 04/12/2020 0 Comments. Facebook Twitter Viber Messenger. Sra pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je majka Gospoda Isusa Hrista prvi put uvedena u hram i postala prva zavetovala devica u.

Srbija Danas - 18.12.2020. Po broju onih koji slave, slava Sveti Nikola je među Srbima bez premca, iz čega je nastala poznata izreka da pola Srba slavi, a pola ide na slavu. Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano. To je jedna od najčešćih slava srih porodica. Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama sveti Georgije je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere. Ta ikona je, po nepisanom pravilu, u domovima onih koji slave Đurđevdan. Na ikonama za praznik Đurđic, ovaj svetac se predstavlja kao pešak u stojećem stavu. Sra pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija, praznik u narodu prozvan Đurđevdan. Đurđevdan je druga slava po broju svečara u Srbiji iza Nikoljdana, a među najvećim je prolećnim praznicima. Redakcija Portala Bor 030 čestita svima koji danas slave svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija. Đurđevdan je i slava. Danas je Sveti Sava, školska slava. Beograd -- Škole u Srbiji danas će sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležiti školsku slavu Svetog Savu TEST Sećate je se po ulozi u seriji Policajac s Petlovog brda: Evo kako sada izgleda Maja Sabljić koja je napunila danas 61. godinu! Glumica Maja Sabljić danas je napunila 61. godinu. Tweet. Share. Share. Ljubiša Samardžić i Maja Sabljić • RTS / screenshot NADMAŠIO KOTLIĆ Viki Miljković: Evo ŠTA je Đorđe David uradio za svoje kandidate u šouu Zvezde Granda! Ime Nađe Đogani.

Koja je danas slava? Danas se slavi Đurđevdan. Budimo ponosni što smo Srbi koji uvek čvrsto drže svoju veru. Želim vam srećnu slavu, srećan Đurđevdan! On je uvek uz nas. Šalje nam blagoslove, vodi nas i obasipa svojom ljubavlju. Zahvalimo se i molimo ga za buduće dane. Želimo vam sve najbolje na ovaj sveti dan, na Đurđevdan! Srećna vam slava, domaćini! Na ovaj dan, seti se da. [ 19. decembra 2020. ] Danas je slava Sveti Nikola Bosna i Hercegovina [ 18. decembra 2020. ] Ispred Skupštine Beograda osvanuo zlatni falus, a toga ni u Dubaiju nema (VIDEO) Društvo [ 18. decembra 2020. ] Tužilaštvo, SIPA i Interpol bave se spornom ikonom Bosna i Hercegovina [ 18. decembra 2020. ] Djeca u Finskoj u škole idu u polovnoj odjeći - njihov obrazovni sistem je među. Novine: Da li će slava Sveti Nikola biti epidemiološka bomba; Olbrajtova ponovo kroji sudbinu Srbiji Dnevne novine u izdanju od srede, 16. decembra pišu o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Najpre je važno da se pre nego što uputite prigodnu čestitku za slavu nekome ko vam je prijatelj i ko vas je pozvao da mu budete drag gost, i time vam ukazao čast, zapitate i to koja je danas slava, zato što nije lepo da ne znate kog sveca slavi osoba kojoj idete na slavu, i nije prigodno da baš to ugrubo omašite, pa da čestitate Svetog Đorđa, umesto Svetog Nikolu, koje su u našem. Dva dana slavljena manastirska slava. 30.08.2020. 22:11. R. Lukić - Vesti . R. Lukić. Slavski kolač osveštao otac Aleksandar Perković sa sinom Mihailom. Iako je u petak bio radni dan narod je u manastiru u Himelstiru poštujući sve državne propise i narodne običaje, proslavio manastirsku slavu Uspenje Presvete Bogorodice čije ime nosi sri manastir u ovom simpatičnom gradiću pored.

Slava. Opravdanje za nedolazak na posao, ili u školu, za osobu koja je umrla. P: Zna li neko zašto je odsutan Ić? O: Slava mu! P: Danas nema nijedne. Neopravdani. I: Odapeo je, profesore! P: Ah, nisam znao. Slava mu SREĆNA SLAVA! DANAS JE ĐURĐEVDAN Ko drema na Svetoga Đorđa, prespavaće godinu, a ako DANAS ZAGRMI... Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja (23. aprila po starom kalendaru), čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. Proslavljaju ga i katolici i pravoslavci, svako po svom kalendaru, kao Dan Svetog Georgija. Kod Srba je on poprimio i neke druge. Krsna slava je jedna od glavnih odlika srog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet i to je prilika kada se porodica i najbliži okupljaju. Deo krsne slave su slavski kolač, žito, sveća i vino, i oni imaju svoju duboku simboliku koja se vezuje za bogoslužbeni poredak crkve. Sveštenik Slobodan Jakovljević objašnjava za agenciju MNA da su kolač i vino simbol Svete tajne. Sasvim je pogrešno, što pojedini danas, ne slave, zgovarajući se: živ mi je otac i on slavi. Znači, čim neko živi zasebno i ima svoju porodicu, dužan je da slavi svoju slavu, jer je slava zaštitnik domaćeg ognjišta i pomoćnik u svakom radu, veliki Božiji blagoslov i zaštitnik svih ukućana, naročito dece Sahranjen je u sabornoj crkvi u Miru, a kada su Turci u 11. vijeku osvojili taj grad, Hrišćani su mošti Svetog Nikole 1096. godine prebacili u Bari, gdje se nalaze i danas. Nikoljdan je, uz Jovanjdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba. Ovom prazniku posebno se raduju djeca, koja uoči Svetog Nikole ostave čizmicu u koju se potajno.

Sutra je velika krsna slava: Sveti Luka čini čuda, ali

 1. Danas je SVETI NIKOLA, najzastupljenija slava u Srbiji! LJUBAV: Slobodne Vage mogu da se nađu u iskušenju da se upuste u tajnu vezu s osobom koja nije slobodna. Moguća je, takođe, delikatna situacija da vam se udvara neko u kome vidite samo prijatelja. ZDRAVLJE: Zadržavanje tečnosti u organizmu. Škorpija. 24. 10. - 22. 11. POSAO: Pruža vam se prilika da pokrenete sopstveni biznis i.
 2. Danas se slična tehnologija koristi u lečenju epilepsije, Parkinsonove bolesti i razvoju nervne čipke koju je nedavno najavio Ilon Mask. Uopšte nije sporno to da ti eksperimenti nikad nije.
 3. Danas je Sveti Nikola: Najveća slava u Srba, a običaje OBAVEZNO ispoštujte. Nemojte se ogrešiti Sra pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Pročitajte i: Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i.

Krsna slava - Wikipedij

Sra slava: Danas je Mitrovdan. Date: 08 Novembra, 2018. Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, slavi se 8. novembra. Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak, i doba godine kada počinje zima. Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge sre porodice propovijedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni. DANAS JE SLAVA - SVETI LUKA. 31.10. 2011. / Akademediasrbija. SVETI LUKA - SvetI Apostol i Jevandjelista Sra pravoslavna crkva danas obeležava dan i slavu Svetog Luke kao i porodice čiji je on svetac zaštitnik. Sveti Luka je apostol poznat po Jevandjelju po Luki, kao i po prvim ikonama koje je on naslikao, slikajući Majku Božiju i mladog Isusa Hrista, i time uspostavio kult ikona i. Sra pravoslavna crkva danas obeležava praznik Čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, najpoštovanije ikone u srom narodu. Ova ikona je, prema predanju, iscelila ruku Svetog Jovana Damaskina koja mu je po zapovesti damaskog kalifa, odsečena. Iz blagodarnosti za učinjenu milost, on je njenom liku pridodao treću ruku, po čemu je ona dobila ime Trojeručica

Danas je Sveti Nikola - Vijesti | Radio Televizija BudvaDanas je Sveti Arandjel - Televizija Pi Kanal Pirot

SREĆNA SLAVA Danas je Sveti Nikola - Blic

Đurđevdan je praznik koji se, prema narodnim običajima, odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Srećna slava Slava grada Beograda biće obeležena danas, ali zbog epidemije koronavirusa, neće biti litije ulicama prestonice. Patrijarh Irinej u 09.00 služiti liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi. Nakon toga, obeležavanje gradske slave biće nastavljeno u zdanju Starog dvora, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveće uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno Danas je Đurđevdan: Srećna slava svima koji slave. Od. Suzana Mihajlović-Jovanović - 6.05.2018. 354. 0. Facebook. Twitter. Google+. Pinterest. WhatsApp. Sra pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Sveti velikomučenik i pobedonosac Georgije, Sveti Đorđe, rimski vojnik poreklom iz Male Azije.

Danas je Srđevdan, slava koja se najviše slavi u Pribiniću

 1. Danas je slava Sremske Mitrovice. Sremska Mitrovica - Jedini sremski grad danas slavi svoju slavu Mitrovdan. Proslava je počela svetom liturgijom u Sabornom hramu Sv. Dimitrija koju je služio Episkop kanadski Mitrofan uz sasluženje sremskomtrovačkog sveštenstva Sre pravoslavne crkve. Potom je formirana litija koja je došla do bazilike Svetog Dimitrija na Trgu vojvodjanskih brigada.
 2. Istovremeno, njegov je najbolji prijatelj Jimmy Egan (Farrell), policajac iz te postaje za kojeg se sumnja da je korumpiran. Redatelj Gavin O'Connor udružuje se s redateljem i scenaristom filma Narko, Joem Carnahanom na ovoj policijskoj drami koja se bavi obitelji i poštenim detektivom odjela za ubojstva (Edward Norton) koji mora istražiti postaju koju vodi njegov navodno korumpiran stariji.
 3. Danas, na kraju 2020, TikTok je aplikacija sa najviše preuzimanja na godišnjem nivou - uz to, promenila je daleko više od načina na koji konzumiramo onlajn medij. Formalno gledano, prestara.
 4. uta. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Viber. Foto: SPC Sveta Paraskeva, ili Sveta Petka nalazi se na šestom mestu na listi najvećih srih slava. Zaštitnica je žena, bolesnih i sromašnih, a njene mošti nalaze se u rumunskom gradu Jašiju. Jedna od najvećih sprskih svetiteljki rođena je u imućnoj.
 5. Sra pravoslavna crkva i vernici, danas slave krsnu slavu, Svetog mučenika Stefana Dečanskog, u narodu poznatiji kao Mratindan ili Sveti Mrata. Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je sri kralj, sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen. Pri.

slava Najnovije vesti - Srbija danas

Sveti Georgije (sveti Đorđe, sveti Đurađ ili kako se sve zove u narodu ovaj svetitelj) ima u pravoslavnih Srba dve slave - na dan postradanja u vreme rimskog car Dioklecijana 23. aprila po starojulijanskom kalendaru (6. maja po gregorijanskom) i na dan prenosa moštiju iz Nikomidije (sada Izmir u Turskoj) u grad Lidu Palestinsku 3. [ 23.11.2012 u 10.03 - Danas mi je slava #22 Sro, ogromnom vecinom, nepismeno stanovnistvo (period pre i neposredno posle drugog svetskog rata) je obozavalo da cita bibliju i druge religiozne spise i izvlace citate iz njih Као први Христов апостол назван првозвани, Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Крститеља. Био је апосто

Republika / Danas je slava Jovandan: Ove običaje morate daDanas slavimo praznik posvećen rođenju Presvete BogorodiceSve na svom mjestu: Postavljanje slavskog stolaDANAS SLAVIMO SVETOG NIKOLU | Prijepolje info informativnoZvonačka banja smeštaj, cene, lečenje – Odmor Plus

Danas je Sveti Nikola, srećna slava! Sra pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu, koji je zaštitnik putnika, moreplovaca, dece. Svetog Nikolu slavi polovina Srbije, dok ona druga ide na slavu, gde će se sigurno dobro i jesti Nekad je radila u dućanu i bila stjuardesa, a danas je mega menadžerica koja je od svoje djece napravila milijunaše 24.12.2017. 'Imala sam svijet pod nogama Tu je i favipiravir, prethodnik remdesivira, koji dobivaju svi koji se jave na vrijeme. Kao i remdesivir, i to je antivirusni lijek i s njim imamo dobro iskustvo, kaže Milenković. Korona nam je pokazala da ni slava, ni novac, ni moć ne znače ništa! Svi smo isti. Ali i to da koliko je bitna uloga liječnika, toliko je važno i da.

 • Ludyga uds.
 • UNICEF Weihnachtskarten Udo Lindenberg 2020.
 • Opa Sprüche schön.
 • Schnitzen lernen Kurs Berlin.
 • Fahrplan ICE Köln.
 • Schwedischer Blog.
 • Koala Beutel Baby.
 • Beech RC 12K.
 • Ratzinger News.
 • Angststörung Wikipedia.
 • Gefahrstoffverordnung 18.
 • Mary Kay Visagistin werden.
 • Vampire Diaries Damon Love Story.
 • Safari deaktivieren iOS 13.
 • Drögenkamp Bislich Facebook.
 • Versicherungsmakler Pflichten.
 • Geführte Meditation zum Einschlafen.
 • Bad Soden Taunus seniorenresidenz.
 • Marlon Wessel 2020.
 • Gerichtsschreiber Kreuzworträtsel 6 Buchstaben.
 • Synonym bestens.
 • Sennheiser ew 100 g3 e band.
 • Shoppen online Damen.
 • Hochwertige Uhren bis 500 Euro.
 • Melle Ausgangssperre.
 • Sing the movie.
 • Flug Düsseldorf Mauritius Flugzeit.
 • Telefongespräche wiederholen sich.
 • Field Monitor app Android.
 • Staatsexamen Referendariat.
 • Was machst du so antworten.
 • Seit wann ist Putin Präsident.
 • Han river district.
 • Web de kontoname.
 • Safari deaktivieren iOS 13.
 • DK Verlag Logo.
 • Jump city hüpfburgen festival dessau 2019.
 • LED Röhre 150cm 6500K.
 • Mercedes Kassel Jobs.
 • Qwertee 75%.
 • Erschwerniszulagenverordnung rheinland pfalz.